Türkiye'deki Suriyeli Mülteci Çocuklar için Okul Öncesi Eğitim: Sistematik Derleme ve Tematik Analiz - Salih Rakap; Emrah Gülboy; Halis Sakız (Yaşadıkça Eğitim)
Okul öncesi eğitim, özellikle kırılgan geçmişe sahip küçük çocukların bilişsel, sosyal ve duygusal gelişimlerinin desteklenmesinde kritik bir rol oynamaktadır. Türkiye'deki Suriyeli mülteci çocuklar için kaliteli okul öncesi eğitime erişim sadece gelişimsel bir ihtiyaç değil, aynı zamanda sosyal entegrasyonları ve uzun vadeli refahları için de kilit bir faktördür.  Çalışmanın amacı, Türkiye'deki Suriyeli mülteci çocukların okul öncesi eğitimine ilişkin araştırmaları sentezleyerek mevcut literatürdeki önemli bir bilgi boşluğunu doldurmaktır. Toplam 23 çalışma dahil edilme kriterlerini karşılamış ve bu çalışmaya dahil edilmiştir. Bulgular; etkileşimli kitap okuma, yaz okulu programları, sosyal beceri öğretimi ve ebeveyn eğitim programları gibi özel müdahalelerin mülteci çocukların eğitimlerinde etkili sonuçlar ortaya koyduğunu göstermektedir. Bununla birlikte, çalışmanın bulguları müdahale araştırmalarının sınırlı sayıda olduğunu ve bu alanda daha fazla müdahale araştırması yapılması gerektiğini vurgulamaktadır. Suriyeli mülteci çocukların okul öncesi eğitimine ilişkin belirlenen zorluklar; sosyal entegrasyon, dil engelleri, öğretmen eğitimi ve karmaşık kültürel dinamiklerle ilgili konuları kapsayan geniş bir yelpazeye yayılmakta ve eğitim sisteminde ve ilgili politikalarda bütünsel reformlara duyulan acil ihtiyacı vurgulamaktadır. Uygulamaya yönelik çıkarımlar açısından, çalışmanın bulguları erken müdahale programlarının, ebeveyn güçlendirme girişimlerinin ve sosyal ve kültürel entegrasyonu teşvik etmeye yönelik çabaların önemini vurgulamaktadır. Kapsamlı öğretmen eğitiminin eşlik ettiği farklılıklara duyarlı müfredatın benimsenmesi, kapsayıcı ve destekleyici okul öncesi eğitimi beslemek için temel bir bileşen olarak öne çıkmaktadır. Bu çalışmadan elde edilen bulgular, Türkiye'deki Suriyeli mülteci çocuklara yönelik okul öncesi eğitimin kalitesinin artırılması için uygulanabilir öneriler sunmaktadır.