II. Abdülhamid Döneminde Dâülkelp (Köpek Hastalığı-Kuduz) Tedavihanesi - Remzi ÇAVUŞ (Vakanüvis Uluslararası Tarih Araştırmaları Dergisi)
Pasteur’un 1885 yılında başarılı bir şekilde insana uygulamış olduğu kuduz aşısı Fransa’da ve dünyanın başka ülkelerinde kuduz tedavisiyle ilgili sağlık merkezlerinin kurulmasına zemin oluşturmuştur. Osmanlı Devleti zaman kaybetmeden Pasteur’dan eğitim almak üzere Fransa’ya üç önemli hekim göndermiş ve ilgili heyetin geri dönmesiyle de Ocak 1887’de İstanbul’da, kuduz ve bakteriyoloji üzerine çalışmak üzere, Zoeros Paşa’nın yönetiminde Dâülkelp Tedavihanesi açılmıştır. Sadece başkentte böyle bir tedavi merkezinin açılmasının tüm ülkenin ihtiyacını karşılamayacağının farkında olan yönetim, zamanla merkezden uzak olan büyük vilayetlerde de benzer sağlık merkezleri kurmuştur. Fakat hastanelerin mevcudiyeti ve mikrobiyoloji üzerine yapılan çalışmalar kuduzla ilgili problemi çözmede tek başına yeterli olmamıştır. Köpek ve kedi beslemenin yaygın olduğu kırsal kesimlerde, insanlarının kuduz hastalığıyla ilgili bilinçlendirilmesi gerekmiştir. Bu ise broşürler dağıtılmasına, konferanslar verilmesine ve yerel yöneticilerin yaptığı uyarılara rağmen tam olarak başarılamamıştır. Buna bağlı olarak Osmanlı ülkesinde, kesin tedavisi olan kuduzdan dolayı insan ölümleri devam etmiştir.