SİYASAL MARKA KONUMLANDIRMA VE SİYASAL MESAJ STRATEJİLERİ İLİŞKİSİ: 1991-1995-1999 SEÇİMLERİ TÜRKİYE SİYASAL REKLAM MESAJ TÜRLERİ ANALİZİ - Ferruh Uztuğ (Selçuk İletişim)
Siyasal reklam yaratıcı stratejisi doğrudan siyasal ürün politikası ile ilgilidir. Siyasal ürün politikası terimi aynı zamanda siyasal marka konumlandırma olarak da görülebilir. Siyasal ürün politikası parti imajı, aday imajı ve toplumsal konu ve sorunların bileşiminden oluşan bir stratejik çerçeveyi ifade eder. Siyasal ürün politikası yada marka konumlandırma analizleri siyasal kampanya iletişiminin en önemli araçlarından biri olan siyasal reklamlar temelinde yapılabilir. Çalışmada siyasal reklam türleri tanımlanarak, siyasal reklamlara yönelik bir sınıflandırma geliştirilmesi amaçlanmaktadır. 1991, 1995 ve 1999 seçim dönemi siyasal reklam ilanlarına yönelik içerik analizi bu sınıflandırmayı test etmenin yanı sıra siyasal reklam ilanlarından yola çıkarak Türkiye siyasal parti-adaylarının konumlandırma analizini çeşitli açılardan değerlendirmektedir.