Phosphorus Fractions and Cycling in a Sediment of a Shallow Eutrophic Spring Originated Pond - Akasya Topçu; Serap Pulatsü (Journal of Agricultural Sciences)
Bu araştırmanın amacı ötrofik Batı Göleti litoral sedimentte fosfor fraksiyon kompozisyonunun sediment-su ara yüzeyinde fosfor değişiminin vertikal ve mevsimsel pozitif-yukarı yönde ve/veya negative- aşağı yönde) değişiminin kantitatif olarak belirlenmesi ve fosfor salınımının gölet ötrofikasyonunda potansiyel etkili fraksiyon ya da fraksiyonların ortaya konmasıdır. Bu araştırmada, Sakaryabaşı Balık Üretim ve Araştırma İstasyonu’nun su kaynağı Batı Göleti’nde sedimentten olan fosfor salınım ortalamalarının derinlik ve mevsimleri temsil eden aylara (Nisan, Temmuz, Ekim, Ocak) bağlı değişimi  9.19 µg m-2 g-1 (Ocak, 0-5 cm) ve 119.08 µg m-2 g-1 (Ekim, 0-5 cm). Aylara ve derinliklere bağlı ortalama negative fosfor salınımı 1.25 µg m-2g-1 (Temmuz, 5-10 cm) and 46.45 µg m-2 g-1 (Ekim, 10-15 cm) olarak hesaplanmıştır. Gölet sediment fosfor fraksiyonlarının azalan dağılımı toplam organik fosfor fraksiyonu (% 68.72) > kalsiyuma bağlı fosfor fraksiyonu (% 17.37) > karbonat bağlı fosfor fraksiyonu (% 11.72) > demir + alüminyuma bağlı fosfor fraksiyonu (% 2.18) olarak saptanmıştır. Araştırma bulguları doğrultusunda Batı Göleti sedimentinin kantitatif olarak fosfor kaynağı değil fosfor tuzağı olduğu söylenebilir. Bir başka deyişle sedimentten sediment üstü suya fosfor geçişinin engellenmesinde ya da baskılanmasında makrofitlerin önemli rol oynadığı saptanmıştır. Bu sonuç ışığında, Batı Göleti’nin şu anki durumu adına litoral bölgede bulunan sucul makrofitlerin muhafazasının en iyi yönetim uygulaması olduğu söylenebilir.