Pierwszy Sojusznik, czyli Trzeci Człowiek. Historia i inni - Paweł Uherek (Kwartalnik Filmowy)
Każdy zapis, w tym również o charakterze historycznym, staje się narracją, a każda narracja musi skorzystać z tropu, czyli „tonacji”, „sposobu” prezentacji opowieści. Gra wideo nie odtwarza więc historii przez przywołanie obrazów przeszłości, lecz przez wybór charakterystycznego tropu. Jedną z głównych cech tropu gry jest postać bohatera, który przywołuje cechy herosów kultury oralnej: odwagę, męstwo, poświęcenie. Taki bohater może stanąć w sytuacji tragicznej. Tragizm łączy się z doznaniami immersyjnymi i doświadczeniem „bycia-w-świecie”. Dzięki tak opowiedzianej historii powraca przesłanie etyczne, powraca pierwotny związek czynu i odpowiedzialności. W ten sposób może zostać dopowiedziany, uzupełniony, dyskurs historiograficzny. Kwestie te zostają omówione na przykładzie gry Velvet Assassin – opowieści o działaniach dywersyjnych w okresie II wojny światowej na terenach okupowanych przez hitlerowców.