Et kig ind i børnehavens uforudsigelige hverdagsliv: Et æstetisk perspektiv på øjeblikkets møde mellem pædagogen og barnet - Anne Sophie Kjeldahl (Nordisk Barnehageforskning)
Denne artikel udforsker det æstetiske ved hverdagslivet i børnehaven gennem en dybdegående indsigt i interaktionen mellem pædagogen1 og barnet. Ved at anlægge et kropsligt, sanseligt og sensitivt blik på menneskets væren i verden viser artiklen, hvordan et æstetisk perspektiv kan åbne for nye forståelser af pædagogisk praksis. Artiklen præsenterer observationsmateriale fra to forskellige børnehaver2, der fremhæver øjeblikke ved hverdagslivet, der sjældent tildeles opmærksomhed udefra. I analysen trækkes der på teoretiske indsigter fra Dewey (2005), Eisner (2002, 2004) og Merleau-Ponty (2009). Analysen viser, hvordan et særligt fokus på samspillets kropslige, sanselige og sensitive aspekter bidrager til fuldendte helhedsoplevelser, der skiller sig ud fra andre ordinære interaktioner i det pædagogiske møde mellem pædagogen og børnehavebarnet. Afslutningsvis diskuteres æstetiske øjeblikke som et potentielt sprog for den pædagogiske faglighed, der formes gennem kropslige, sanselige og sensitive udtryk, samt dets implikationer for praksis.