GAYRİ MADDİ VARLIKLARA İLİŞKİN İŞLEMLERDE EMSALLERE UYGUNLUK İLKESİNİN UYGULANMASI -BAZI SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ- - Zeynep Nihan Çamurcu (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi)
Kişilerin düşünsel çabalarının ürünü olan gayri maddi varlıklar günümüzde transfer fiyatlandırması işlemlerinin büyük bir kısmının teşkil etmektedir. Gerek dijital ekonominin giderek artan kullanımı, gerekse 19. yüzyılın ortasından beri artan bilimsel gelişmelerin ekonomik sonuçları, başta çok uluslu şirketler olmak üzere, vergi yükünü azaltmak isteyen mükelleflerin vergi yasasının dolanılması niteliğindeki hukuka aykırı davranış biçimlerini gerçekleştirmelerine sebep olmaktadır. Bu davranış biçimlerine bir yanıt olarak vergi idarelerinin de kapsamlı bir biçimde ekonomik gerçekliğe ulaşma çabası söz konusu olmaktadır. Bu durum ise, vergilendirme sürecini hem mükellefler hem de idare açısından uygulanması zor bir süreç haline getirmektedir. Gayri maddi varlıkların konu olduğu transfer fiyatlandırması işlemlerinde, emsallere uygunluk ilkesinin uygulanması günümüzde hem vergi idareleri hem de mükellefler için zor bir yapıya bürünmüştür. Ayrıca Avrupa Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’nın (OECD) Matrah Aşındırma ve Kâr Aktarımı (BEPS) projesiyle ile birlikte yapılan ve gayri maddi hak ödemelerinin konusunu oluşturan gayri maddi varlıkların tanımlanmasına ilişkin olan değişiklikler, konunun güncel gelişmeler ışığında ele alınmasını gerektirmiştir.