Sağlık Çalışanlarına Yönelik Şiddetin Çözümünde İletişim Becerilerinin Rolü: Sistematik Derleme - Selma Didem Özşenler (Selçuk İletişim)
Sağlıkta şiddet son yıllarda çok fazla artan güncel olayların başında gelmektedir. Doktor-hasta-sağlık çalışanı üçgeninde yaşanan iletişim becerilerinin yetersizliği ve bazı demografik faktörler sağlıkta şiddeti arttırmaktadır. Bu çalışma, son yıllarda artan sağlıkta şiddet durumunun sebeplerini araştırmayı ve iletişim becerilerinin rolünü ortaya koymayı hedeflemektedir. Çalışma, dünyada son üç yıl içerisinde yapılmış olan sağlıkta şiddet çalışmalarının sistematik derleme yolu ile analizini ve iletişim becerilerinin sağlıkta şiddet kavramındaki rolünü araştırmayı hedeflemektedir. Araştırmanın modeli sistematik derlemedir. Veri toplama, üç ayrı veritabanında (Scopus, Web of Science ve Sage), anahtar kelimeler gelişmiş arama yapılarak (örn; doctor and violence) tüm erişime açık makalelerde 2017 Ocak ile 2020 Ocak aralığındaki makaleler taranarak yapılmıştır. Araştırmanın yönteminde iki araştırmacı bağımsız bir şekilde her bir makaleyi detaylı bir şekilde inceleyerek araştırmanın özüne en uygun olan makaleleri seçmişlerdir. Makalelerin seçiminde nitel, kesitsel, prevalans çalışmaları için Joanna Briggs Institute Kritik Değerlendirme Kontrol Listesi kullanılmıştır ve araştırma raporunun yazımında PRISMA Bildirimi kontrol listesi seçilmiştir. Araştırmanın bulgularında veritabanında anahtar sözcülerle yapılan ilk taramada toplamda 759 makaleye ulaşılmıştır. Yalnızca özet ve anahtar sözcüklere bakılarak yapılan ilk elemede 116 tane makaleye indirilmiştir. İkinci analiz başlık, anahtar sözcüler, özet ve sonuca bakılarak elenmiştir. Bu inceleme sonucunda da araştırma konusuna uygun 16 makaleye ulaşılmıştır.