AVRUPA BİRLİĞİ MAVİ KART DİREKTİFİ: ÜÇÜNCÜ DEVLET VATANDAŞLARININ YÜKSEK NİTELİKLİ İSTİHDAM AMACIYLA GİRİŞ VE İKAMET KOŞULLARINA İLİŞKİN 2021/1883 SAYILI DİREKTİFİN DEĞERLENDİRİLMESİ - Gökçe Konyalı; Şule Arslan (Ankara Avrupa Çalışmaları Dergisi)
Üçüncü devlet vatandaşlarının AB üyesi devletlere göçünün artması ve Brexit nedeniyle Birleşik Krallık vatandaşlarının artık AB içerisinde serbest dolaşım hakkından yararlanamamaları neticesinde, AB mevzuatında bu kişilerin ülkeye giriş ve ülkede ikametine ilişkin düzenleme yapılması ve hâlihazırdaki düzenlemelerin gözden geçirilmesi ihtiyacı doğmuştur. AB göç konusunda özellikle nitelikli istihdam için teşvik edici düzenlemeler yapmaktadır. Bu bağlamda nitelikli istihdama ilişkin 2009 yılında bir düzenleme kabul edilmiş ve ilgili düzenleme 2021 yılında gözden geçirilerek “Üçüncü Devlet Vatandaşlarının Yüksek Nitelikli İstihdam Amacıyla Giriş ve İkamet Koşullarına İlişkin 2021/1883 Sayılı Direktif” olarak kabul edilmiştir. Üye devletler Direktif ile ilgili ulusal mevzuatlarında 18 Kasım 2023 tarihine kadar gerekli düzenlemeleri yapmak ve yürürlüğe koymakla yükümlüdür. AB mevzuatı, Türkiye’nin aday devlet statüsünde olması nedeniyle ülkemiz açısından da önem taşımaktadır. Özellikle yabancılar hukukuna ilişkin düzenlemelerde Avrupa Birliği mevzuatı esas alınmaktadır. Bu nedenle Direktifin hükümlerinin incelenmesi çalışma konusu olarak belirlenmiştir.