پوشش‌‌های هوشمند حسگر خوردگی با قابلیت تغییر رنگ یا نورتابی - ناهید پیرهادی تواندشتی; محدثه صفری (مطالعات در دنیای رنگ)
پوشش‌‌های پلیمری برای حفاظت از سطوح فلزی کاربردهای فراوانی در صنعت یافته‌‌اند. تشخیص وقوع فرآیند خوردگی در زیر پوشش‌‌ها، امری بسیار چالش برانگیز و مهم است. لذا پوشش‌‌های حسگر خوردگی می‌‌توانند تشخیص فرآیند خوردگی را حتی قبل از اینکه با چشم غیر‌مسلح قابل مشاهده باشد، امکان‌پذیر نمایند. بنابراین استفاده از پوشش‌‌های حسگر خوردگی می‌‌تواند به صرفه‌‌جویی در زمان و هزینه‌‌ی نگهداری و حفاظت از سازه‌‌های فلزی کمک شایانی کند. در این پوشش‌‌ها از مواد شیمیایی خاصی به عنوان نشانگر در فرمول‌بندی پوشش استفاده می‌‌شود. تغییر pH موضعی در اثر واکنش‌‌های کاتدی و آندی خوردگی می‌‌تواند به عنوان محرکی برای دسته‌‌ای از ترکیبات نشانگر محسوب شده و منجربه تغییر رنگ یا نورتابی (فلورسنت) در آن‌‌ها گردد. همچنین برخی دیگر از انواع نشانگرها با کاتیون‌‌های فلزی حاصل از واکنش‌‌های آندی تشکیل کمپلکس رنگی می‌‌دهند. بدین ترتیب وقوع فرآیند خوردگی در سطح زیرین پوشش، قابل ردیابی و مشاهده خواهد بود. در مقاله حاضر به مروری بر پژوهش‌‌های انجام شده در سال‌‌های اخیر در زمینه‌‌ پوشش‌‌های حسگر خوردگی با قابلیت تغییر رنگ یا نورتابی، پرداخته شده و سازوکارهای مختلف موثر در حسگری خوردگی مورد طبقه‌‌بندی و بحث قرار گرفته است.