Безпечність і якість яєць курячих харчових під час виробництва й обігу в деяких господарствах центральної України - Лясота В.П.; Богатко Н.М.; Букалова Н.В.; Букалова Н.В.; Мазур Т.Г.; Хіцька О.А.; Джміль В.І.; Богатко А.Ф.; Ткачук С.А.; Приліпко Т.М. (Науковий вісник ветеринарної медицини)
Вступ України до Європейської Співдружності позитивно позначиться на розвитку яєчної галузі нашої країни та забезпечить гармонізацію українського законодавства відповідно до міжнародних вимог щодо контролювання безпечності та якості яєць харчових. Попри складні часи у державі все-таки з’являться передумови для нарощування потужностей та модернізації підприємств. Мета дослідження – встановити показники якості та безпечності яєць курячих від різних вітчизняних виробників центральної частини України та апробувати деякі методики випробування харчового продукту. Методи досліджень: аналітичні, органолептичні, фізичні, мікробіологічні, токсикологічні, варіаційно-статистичні. Установлено, що яйця курячі харчові за органолептичними показниками відповідали вимогам чинного ДСТУ 5028:2009. За проведення мікробіологічних випробувань яєць курячих наявність вмісту патогенних та умовно-патогенних мікроорганізмів не виявлено. За визначення вмісту залишків ветеринарних препаратів та забруднювачів (тoкcичні елементи, мікотокcини, антибіотики тa гopмональні препарати) у яйцях курячих харчових перевищення гранично допустимого рівня (ГДР) не установлено. Визначення показників оптичної густини білка та жовтка яєць курячих дало змогу більш глибше дослідити їхню якість. Розроблені експресні методики встановлення якості яєць курячих харчових, зокрема оптичної густини білка та жовтка фотометричним методом, мали достовірність в отриманих показниках 99,9 % порівняно з іншими показниками, вказаними у національному стандарті. Отже, науково обґрунтовано та експериментально доведено доцільність контролювання показників безпечності та якості яєць курячих харчових під час виробництва й обігу (зберігання на оптових базах та реалізації у супермаркетах, магазинах тощо) згідно з чинним національним законодавством та розроблення експресних методик контролювання якості білка і жовтка фотометричними методами.