Debata nad środkami zabezpieczającymi w świetle obrad międzynarodowych kongresów penitencjarnych do II wojny światowej - Maciej Tygielski (Czasopismo Prawno-Historyczne)
Artykuł prezentuje debatę nad środkami zabezpieczającymi w prawie karnym, która miała miejsce w na forum międzynarodowych kongresów penitencjarnych, w okresie od 1846 roku, kiedy to obradowano po raz pierwszy we Frankfurcie n. Menem, aż do ostatniego przed wybuchem II wojny światowej kongresu rzymskiego w roku 1935.  Kongresy penitencjarne stanowiły opiniotwórcze gremium, a ich rezolucje stanowiły istotny punkt odniesienia dla ustawodawstwa i praktyki krajów aspirujących do prowadzenia nowoczesnej polityki w zakresie karania. W artykule przedstawiono zagadnienie środków zabezpieczających w zderzeniu z innymi aspektami systemu sprawiedliwości karnej i szerszych dylematów związanych z rolę prawa represyjnego w rozwiązywaniu doniosłych społecznie problemów. Zaprezentowano także niektóre aspekty organizacyjne, istotne z punktu widzenia doboru problemów i praktycznego zastosowania rezolucji kongresowych.