Coğrafyacıların Doğa Koruma Bağlamında Kariyer Olanakları - Alper Uzun; Oğuzhan Özkan; Hülya Oralel (Doğu Coğrafya Dergisi)
Coğrafya, uluslararası anlamda istihdam alanı oldukça geniş bir meslek olmasına rağmen Türkiye’de gerekli ilgi ve önemi kazanamamıştır. İlgili problem doğrultusunda bu araştırmanın amacı, koruma alanları kapsamında çalışan/çalışabilecek olan coğrafyacıların durumunu saptamak, gerçekten ihtiyaç duyulan bir mesleğin önemi ve gerekliliğine dikkat çekmektir. Araştırmada, nitel araştırma tasarımında kullanılan bir veri toplama tekniği olan yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmıştır. Bu doğrultuda Balıkesir Doğa Koruma ve Millî Parklar Şube Müdürlüğü’nde çalışan kişilerle görüşme gerçekleştirilmiştir. Görüşmelerden elde edilen veriler MAXQDA 2024 programında analiz edilmiştir. Araştırma bulgularına göre 34 kod 4 alt tema altında, alt temalar ise 2 tema altında toplanmıştır. Araştırmanın ana temaları “empati ve doğa” ile “tekil ve kolektif etkileşim” şeklinde oluşturulmuştur. Kurumda coğrafyacıların istihdamına yönelik bir eğilimin olmadığı tespit edilmiştir. Doğa koruma faaliyetlerinde iyi yetişmiş coğrafyacıların çalışması ve çalıştırılması farklı ve bütüncül bir bakış açısı için oldukça gereklidir. Gelişmiş ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de doğa koruma faaliyetleri başta olmak üzere coğrafyanın önemsendiği ve coğrafyacının öncelikli olduğu bir istihdam ve çalışma sistemi geliştirilmelidir. Çünkü “Coğrafyacı mesleği diye bir şey yoktur; daha ziyade coğrafyacıların yaptığı birçok meslek vardır”.