HIBRIDINIŲ ŠERMUKŠNIŲ VAISIŲ KOKYBINIŲ RODIKLIŲ POKYČIAI LAIKYMO METU - Jolanta Jurkevičiūtė; Nijolė Ružienė (Mokslo Taikomieji Tyrimai Lietuvos Kolegijose)
Paprastojo šermukšnio (Sorbus aucuparia L.) hibridai su Aronia, Malus, Mespilus, Pyrus rūšimis atsparūs šalčiams, vaisiai pasižymi bioaktyvių junginių gausa, bet retai vartojami maistui dėl jų kartoko skonio. Tirta „Angri“, „Alaja Krupnaja“, „Burka“, „Businka“, „Granatnaja“, „Konzentra“, „Nevežinskaja“, „Plačialapis“, „Sorbinka“, „Titan“ veislių šermukšnių vaisių kokybiniai rodikliai iš karto po derliaus nuėjimo, po 2 mėn. ir 4 mėn. laikymo buitiniame šaldiklyje esant -18ºC. Bendras polifenolinių junginių kiekis, flavonoidų kiekis nustatytas UV/RŠ spektrofotometrijos metodu. Titruojamas rūgštingumas ir askorbo rūgšties kiekis nustatytas titrimetrijos metodu. Tirpios sausosios medžiagos nustatytos refraktometrijos metodu. Polifenolinių junginių kiekis šviežių vaisių ekstraktuose kinta nuo 435,3 mg/100 g „Businka“ iki 911,3 mg/100 g „Burka“. Per 4 laikymo mėn. jis sumažėjo atitinkamai 8,36 ir 9,56 %. Bendras flavonoidų kiekis šviežių šermukšnių vaisių ekstraktuose svyruoja nuo 259,5 mg/100 g „Businka“ iki 510,7 mg/100 g „Burka“. Per 4 mėn. didžiausias flavonoidų kiekio sumažėjimas (58,8 %) nustatytas „Businka“, o mažiausias – 27,1 % – „Burka“ veislės vaisių ekstrakte. Askorbo rūgšties kiekiai šviežių vaisių ekstraktuose svyruoja nuo 32,0 mg/100 g „Granatnaja“ iki 130,2 mg/100 g - „Nevežinskaja“. Po 2 mėnesių sumažėjo 16,4 %, o po 4 mėn. dar sumažėjo vidutiniškai 23,1 %. Didžiausi rūgščių junginių kiekiai nustatyti šviežiuose vaisiuose – nuo 1,4 % „Titan“ iki 3,9 % „Nevežinskaja“. Po 2 mėn. laikymo sumažėjo visuose tirtuose mėginiuose vidutiniškai 18 %. Po 4 mėn. laikymo rodiklis dar sumažėjo vidutiniškai 5,9 %. Daugiausia tirpių sausųjų medžiagų sukaupė šviežių šermukšnių „Angri“, „Nevėžinskaja“ ir „Konzentra“ (po 24 %) veislių vaisiai, mažiausia „Sorbinka“ – 13 %. Po 2 mėn. laikymo tirpiųjų sausų medžiagų kiekis nepakito „Granatnaja“, „Ala Krupnaja“ ir „Sorbinka“ veislių vaisiuose, didžiausi pokyčiai – 20 % - nustatyti „Burka“ veislės vaisiuose. Per kitus 2 laikymo mėnesius tirpių sausųjų medžiagų kiekis sumažėjo daugiau – nuo 7,1 % „Alaja Krupnaja“ iki 28,6 proc. „Konzentra“. Nors konservavimas šalčiu – vienas geriausių ir patikimiausių būdų saugoti vaisius nuo gedimo, laikant juos šaldiklyje, bioaktyvių junginių kiekis ir maistinė vertė mažėja.