Ze studiów nad historią, historiografii. Uwagi w związku z książką Tadeusza P. Rutkowskiego, Nauki historyczne w Polsce 1944-1970. Zagadnienia polityczne i organizacyjne, 2007 - Mikołaj Tyrchan (Czasopismo Prawno-Historyczne)
.