HZ. PEYGAMBER’İN CÂRİYESİ MÂRİYE - Emine Peköz (Siyer Araştırmaları Dergisi)

(untitled)
Hz. Peygamber’in İslâm’a davet amacıyla Mısır’a elçi olarak gönderdiği Hatib b. Ebi Belteâ beraberinde kıymetli hediyelerle döndü. Bu hediyeler arasında yer alan Mâriye’yi Hz. Peygamber cariye olarak seçti. Mâriye bt. Şem’un, Hz. Peygamber’in cariyeleri arasında farklı bir konuma sahiptir. Mâriye’nin Hz. Peygamber’in oğlu İbrahim’in annesi olması onun ümmü veled statüsüyle azat olmasını sağlamıştır. Onun bu durumu anne olan câriyenin kölelikten azat edilmesi yönünde bir örnek teşkil etmiştir. Mâriye, Hz. Hatice’den başka Hz. Peygamber’den çocuğu olan tek kadındır. Ayrıca Mâriye, Arap Yarımadası’nın dışından, Mısır’dan gelmiş ve daha önce Hıristiyan iken Müslüman olmuştur.