ELEMENTE DEGRADATE ALE PEISAJELOR TEHNOGENE DIN MUNICIPIUL CHIȘINĂU - Nina VOLONTIR; Igor CODREANU; Ion MIRONOV (Acta et Commentationes: Ştiinţe Exacte şi ale Naturii)
În timp și spațiu obiectivele tehnogene (industriale) suportă, sub impactul factorului antropic, modificări cantitative și calitative (ale aspectului, structurii, funcțiilor etc.). Astfel, sub acțiunea necontrolată a autorităților locale unele elemente tehnogene ajung în declin, sunt degradate, ruiniforme, abandonate etc. Aspectul acestor elemente creează o imagine și o senzație repulsivă. În lucrare sunt expuse unele elemente tehnogene degradate, abandonate, prezente în zonele industriale ale municipiului Chișinău. Selectarea acestor elemente degradate ale peisajelor tehnogene a fost realizată în conformitate cu tipologizarea peisajelor culturale (Cocean, David, 2014), după următoarele criterii: criteriul genetic și criteriul gradului de atractivitate.