GENÇLİK VE SPOR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MERKEZ VE TAŞRA ÖRGÜTÜ YÖNETİCİLERİNİN TÜKENMİŞLİK DÜZEYLERİNİN İŞ DOYUM DÜZEYLERİNE ETKİSİ - Özden Taşgın (Selçuk İletişim)
Spor yöneticiliği dünyada ve Türkiye'de oldukça yeni, fakat hızla gelişmekte olan bir iş alanıdır.Sağlıklı bir gelişme ancak, bilimsel araştırmalara dayandığı takdirde mümkündür. Bir spor yöneticisinin işiyle ilgili ihtiyaç ve isteklerinin karşılandığını algılaması, onun işine yönelik motivasyonunu artıracak, bununla birlikte üretkenliğini ve verimliliğini de yükseltecektir. Günümüzde spor alnındaki hızlı gelişmeler ve spora olan talebin giderek artması nedeniyle, bu alanda görev yapan yöneticilerin kendi sorumluluk alanları içinde başarılı olmaları beklenmektedir.Bu çalışma spor yöneticilerinin iş doyumu düzeylerini belirlemek, iş doyumu etkileyen faktörleri saptamak, iş doyumunu incelemek üzere tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Çalışma Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'nün Merkez ve Taşra örgütünde görev yapan 262 spor yöneticisinden oluşmuştur. Veri toplama aracı olarak, Minnesota Satisfaction Questionnaire (MSQ) kullanılmıştır. İş doyumunu etkileyen faktörler, yöneticilik konumları olarak saptanmıştır. Bu çalışmayla elde edilen bilgiler, veriler, tespit edilen bulgular ve değerlendirmeler; Gençlik ve Spor Teşkilatının günümüzün gelişen dinamiğine uygun yapısal değişim sürecini hızlandırmada yöneticilere yol gösterecektir.