KURUMSAL YÖNETİM İLKELERİNİN MUHASEBE ETİK KURALLARI İLE İLİŞKİSİ - Murat Kaya; Recep Yılmaz (İşletme Bilimi Dergisi)
21.yüzyılın başlarında ortaya çıkmış olan uluslararası finansal raporlama skandalları bazı işletme paydaşlarının sömürülmesine neden olmuştur. Finansal tablolarda yer alan bilgiler gerçekleri yansıtmadığı için bu bilgilere dayanarak karar alan işletme paydaşları büyük zararlara uğramışlardır. Bu nedenle muhasebeye ve muhasebecilere güven azalmıştır. Bunun sonucunda da şirketler kaynak bulmada bazı sıkıntılara düşmüşler kaynak maliyetleri artmıştır. Bütün bu olumsuzluklar şirketlerin kurumsal yönetim başarısızlıklarına dayandırılmaktadır. Kurumsal yönetim etik kurallara uymayı şart koşmaktadır. Muhasebe sürecinde yer alan insanların ve yöneticilerin gerekli etik kurallara göre hareket etmemeleri de kurumsal yönetim başarısızlıklarını arttırmıştır.Bu çalışmanın amacı, şirketlerdeki kurumsal yönetim ilkelerinin muhasebe etik kuralları ile birleşen ve birbirlerini destekleyen yönlerinin ortaya konmasıdır. Kurumsal yönetim ilkeleri ile muhasebe mesleki etik kuralları literatür incelemesi ile araştırılmıştır.Muhasebe mesleki etik kurallarının amacı ile kurumsal yönetim ilkelerinin amacının doğru, dürüst, şeffaf, anlaşılır, kamu yararını göz önünde bulunduran bilgiler üretme temelinde birleştiği ve aynı kaynaktan beslendiği gözlemlenmiştir. Finansal raporların doğru, eksiksiz ve güvenilir biçimde çıkar gruplarına ulaştırılması muhasebe bilgi sisteminde üretimin etik kurallara uyumu ile gerçekleşmektedir. Etik kurallara uyan muhasebe meslek mensuplarının üretmiş olduğu mali tablolar işletmelerin gerçek durumunu gösterdiğinden, işletme paydaşları kararlarında yanılmayacak ve sömürülmeyeceklerdir. Sonuç olarak kurumsal yönetim ilkeleri ile muhasebe etik kuralları arasında pozitif, paralel ve etkin bir ilişki söz konusu olup, ilkeler ve etik kurallar birbirlerini her konuda desteklemektedirler. Kurumsal yönetim ilkeleri ülkeden ülkeye¸ kurumdan kuruma bazı farklılıklar gösterse de¸ adillik, şeffaflık, hesap verilebilirlik ve sorumluluk temel ilkelerini içermektedirler.Anahtar Kelimeler: Kurumsal Yönetim, Muhasebe, Muhasebe Etik Kuralları