ПРОСЉЕЋИВАЊЕ ПРЕДМЕТА ОД СТРАНЕ СУДОВА УСТАВНОМ СУДУ БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ (ЧЛАН VI/З.Ц) УСТАВА БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ) - Милена Симовић (Српска правна мисао)
Према члану VI/З.ц Устава Босне и Херцеговине, Уставни суд Босне и Херцеговине надлежан je у питањима која му je прослиједио било који суд у Босни и Херцеговини у погледу тога да ли je закон о чијем важељу његова одлука зависи компатибилан са овим уставом, са Европском конвенцијом за заштиту људских права и основних слобода и њеним протоколима или са законима Босне и Херцеговине или у погледу постојања или домашаја неког општег правила међународног јавног права које je битно за одлуку суда. Овај члан регулише поступак просљеђивања питања Устав- ном суду Босне и Херцеговине у случајевима у којима нижестепени судови сумњају у уставност прописа који je одлучујући за разрје- шење конкретног судског случаја. Овај поступак треба да обез- биједи уставни монопол Уставног суда. Уставни суд je у досадашњој пракси ријетко имао прилику да кроз властиту праксу прецизније дефинише услове за допустивост оваквих поступака. Из саме уставне одредбе могуће je видјети низ услова који су дјелимично додатно дефинисани у члану 19 став 4 Правила Уставног суда.