TEMATİK ÖĞRETİMİN CANLI VE CANSIZ VARLIKLARLA İLGİLİ KAVRAM YANIGILARININ GİDERİLMESİNDE ETKİLİLİĞİ - Ünsal Topsakal (Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi)
Tematik öğretim metodunda öğrencilerin ilgi alanlarına göre aktif rol almasıesastır. Bu çalışmada ilköğretim 4. sınıflarda canlı ve cansız kavramlarla ilgiliyanılgıların giderilmesinde tematik öğretim metodu uygulamasının etkisiaraştırılmıştır. Çalışmanın örneklemini Sakarya ili, Hendek İlçesi’nde devlete bağlıbir ilköğretim okulunun 4. Sınıf şubelerinden rastgele seçilen bir deney ve birkontrol grubu oluşturmuştur. Deney grubunda öğrencilerin yetenek ve ilgialanlarını belirlemek için ‘Akademik Benlik Kavram Ölçeği’ uygulanmıştır.Yetenekleri ve ilgileri doğrultusunda gruplara ayrılan deney grubunda tematiköğretim metoduyla ders işlenmiştir. Kontrol grubunda ise ders kitabına bağlıkalınmıştır. Öğrencilerdeki yanılgıları tespit etmek üzere çalışma yaprağıhazırlanmıştır. Hazırlanan çalışma yaprağı ön test - son test şeklindeuygulanmıştır. Elde edilen veriler nitel ve nicel veri analizi kullanılarakdeğerlendirilmiştir. Öğrencilerdeki canlı ve cansız kavram yanılgılarını gidermedetematik öğrenmenin etkili olduğu görülmüştür.