ÖRGÜTSEL ADALET ALGISININ ÖRGÜTSEL PERFORMANS ÜZERİNE ETKİSİ: EMNİYET TEŞKİLATI ÖRNEKLEMİ - Mehmet Ali Tekiner; Sefa Çetin (Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi)
Bu çalışmanın ilk bölümünde örgütsel adalet algısı açıklanmaktadır. Örgütsel adalet çalışmalarının Adams’ın 1965’li yıllarda yapmış olduğu çalışmaya kadar gittiği görülmektedir. Örgüt içinde sosyal ve ekonomik olarak gerçekleşen karşılıklı iletişimin sonucunda algılanan adalet, çalışanların amirleriyle, çalışma arkadaşlarıyla ve sosyal sistem olan örgütle ilişkilerini içeren bir kavram olarak açıklanmıştır. Örgütsel adalet algısı göreceli bir kavramdır. Örgütsel adalet algısının göreceli olmasının nedenleri; bireysel yargıların farklılıkları ve ideal olan adalete ulaşma çabalarıdır. Örgütsel adalet algılarının boyutları; dağıtımsal, işlemsel ve etkileşimsel olarak üç alt başlıkta incelenmiştir. Ayrıca örgütsel adalet algısının öncülleri olan, liderlik, güven ve kontrol başlıkları da açıklanmaktadır. İkinci bölümde örgütsel performans kavramı açıklanmıştır. Bir kurum ya da işletmenin performansı, belirlenen bir zaman diliminin sonucunda oluşan çıktı ya da çalışmanın sonucuna göre işletmenin amacının veya görevinin yerine getirilmesidir. Örgütsel performansın temel unsurları; kurumsal performans, takım performansı ve bireysel performans olarak belirtilirken, performansın en yaygın unsurları ise, verimlilik, etkinlik, etkililik, ekonomiklik, karlılık ve kalite olarak sayılmaktadır. Örgütsel adalet algısının, örgütsel performans üzerine etkisi araştırıldığında; örgütsel adaletin yüksek olduğu örgütlerde performansın da arttığı gözlemlenmektedir. Son bölümde ise polislerin örgütsel adalet algısının, örgütsel performans üzerine etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Demografik değişkenler ve dağıtımsal, işlemsel ve etkileşimsel adalet algısının üzerindeki etkileri ele alınmıştır. Yapılan anket çalışması Adana ilinde görev yapan 105 emniyet görevlisini kapsamaktadır yapılmıştır. Anket yönetimi olarak 5 li Likert Anket çalışması uygulanmıştır.