Аналіз функціонування систем управління державними інформаційними ресурсами - Сальник С.В.; Сторчак А.С.; Герасімов К.К. (Наука і техніка Повітряних Сил Збройних Сил України)
В статті розглядаються засоби обробки та функціонування державних інформаційних ресурсів. Ви- значено процеси формування і використання інформаційних ресурсів. Охарактеризовано складові інформа- ційно-телекомунікаційних систем. Розглянуто комплекс систем і механізмів захисту для забезпечення без- пеки кіберпростору та основні характеристичні особливості сучасних інформаційних ресурсів. Визначено найбільш актуальні завдання, що вирішують інформаційно-телекомунікаційні мережі. Розглянуто елемен- ти інформаційно-телекомунікаційних систем та вказані основні вразливості, які виникають при обробці державних інформаційних ресурсів. Визначено множину вимог до інформаційно-телекомунікаційних систем в кіберпросторі з метою обробки та збереження державних інформаційних ресурсів. Визначено зміст за- хисту державних інформаційних ресурсів. Запропоновано забезпечити безпеку державних інформаційних ресурсів з урахуванням вразливостей інформаційно-телекомунікаційних систем та їх властивостей. Запро- поновано провести детальний аналіз вразливостей інформаційно-телекомунікаційних систем, загроз дер- жавним інформаційним ресурсам та атак.