TÜKETİM KÜLTÜRÜNDE SATIN ALMA DAVRANIŞININ OLUŞMASI - Şule Tankut Tuğcu (Selçuk İletişim)
Günümüzde tüketim olgusunun bir kültür haline gelmekte olduğu gözlemlenmektedir. Bu değişim satın alma davranışının incelenmesini gerekli kılmaktadır. Bireyleri satın almaya yönlendiren en önemli etken kullanım ihtiyacı mıdır, yoksa topluma uyma davranışı ya da topluma farklı ve özgün olduğunu kanıtlama ihtiyacı mı satın almayı yönlendirmektedir? Bu soruya yanıt ararken, satın alma davranışına ilişkin kuramlar incelenmiş, modanın tanımı yapılarak birey üzerindeki etkisi incelenmeye çalışılmıştır. İkna süreci ve tutum oluşumundaki faktörler ele alınmış, derinlemesine görüşme metodu yoluyla bireylerin satın alma davranışını oluşturan etkenler ve tüketim kültürünün hayatlarındaki önemi kot örneği üzerinden değerlendirilmiştir.