GENEL ÖZ YETERLİLİK DÜZEYİNİN GİRİŞİMCİLİK EĞİLİMİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİNDE RİSK ALMANIN RÖLÜ: ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA - Turhan Moç (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi)
Yapılan bu çalışmanın temel amacı, genel öz yeterlilik düzeyleri ile girişimcilik eğilimleri arasındaki ilişkide risk alma davranışlarının aracılık rolünün olup olmadığının incelenmesidir. Çalışmada öncelikli olarak genel öz yeterlilik, girişimcilik eğilimi ve risk alma davranışı teorik olarak incelenmiştir. Çalışmanın amacı doğrultusunda genel öz yeterliliğin girişimcilik davranışa etkisinde risk alma davranışının aracılık rolünün olup olmadığını tespit etmek için bir model önerilmiştir. Önerilen bu model yol analizi ile test edilmiştir. Araştırmanın evrenini Iğdır üniversitesi öğrencilerinden oluşmaktadır. Veri toplama yöntemi olarak dört bölümden oluşan online anket yöntemi kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS ve AMOS programında frekans, doğrulayıcı faktör, güvenilirlik, geçerlilik, yol analizi ve aracılık analizi kullanılarak analiz edilmiştir. Yapılan yol analizi ve aracılık analizi neticesinde; risk alma davranışının, genel öz yeterlilik ile girişimcilik davranışı arasındaki ilişkide aracı rolü olduğu saptanmıştır. Çalışmada ayrıca genel öz yeterlilik ile risk alma davranışı, risk alma davranışı ile girişimcilik ve genel öz yeterlilik ile girişimcilik arasında anlamlı ilişkiler olduğu sonuçlarınada ulaşılmıştır.