Üniversite Öğrencilerinin Depreme İlişkin Metaforik Algıları - Esra Demir Öztürk; Canan Demir Yıldız (Üniversite Araştırmaları Dergisi)
Bu çalışmanın amacı, üniversite öğrencilerinin deprem algılarını metafor analizi yoluyla incelemektir. Araştırmada nitel araştırma desenlerinden biri olan fenomenoloji araştırma deseni kullanılmıştır. Araştırmanın katılımcılarını, Doğu Anadolu Bölgesi'nde bulunan bir kamu üniversitesinde öğrenim gören öğrenciler oluşturmuştur ve toplamda 96 kişi araştırmaya katılım sağlamıştır. Araştırma verileri görüşme formu yoluyla, "Deprem... gibidir, çünkü..." ifadesiyle toplanmıştır. Verilerin analizinde içerik analizi tekniği kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre, katılımcılar tarafından depreme yönelik olarak toplamda 84 geçerli metafor üretilmiştir. Araştırmada, öğrencilerin genellikle olumsuz metaforlar ürettiği tespit edilmiştir. Katılımcıların ürettikleri metaforlar; korku, ölüm, yıkım, kayıp, terkedilme, sarsıntı ve inancı hatırlatan bir kavram olmak üzere toplamda yedi kavramsal kategori altında gruplandırılmıştır.