Meşruiyetin Metafizik Kaynakları (Evliya Çelebi’den Örneklerle) - Sümeyra Çalışkan (Skad)
Bu çalışmada Osmanlı güç ve meşruiyetinin kollarından biri olarak işlev görmüş tarihî vakalara ilişkin anlatılar ele alınmıştır. Evliya Çelebi’nin seyahatnamesinden alınan kesitler konu bağlamında keramet sahipleri, hanedan-tarikatlarla ilgili olanlarıdır. Osmanlı Klasik dönemi esas alma sebebiyle her biri iki kitap hâlinde düzenlenmiş dört cilt yani toplamda sekiz kitaptaki ilgili anlatılara yer verilmiş, Osmanlı ideolojik tesis ve savunma politikasının bir ciheti gösterilmeye çalışılmıştır. Osmanlı klasik dönem anlayışının bir tezahürü gibi olan 4. Murad dönemi de çalışmanın çerçevesine dahil edilmiştir. Bilgi ve iletişim ağlarının dönemindeki bir diğer anlamı olan metafizik boyutuna temas edilerek aslında söz konusu dönemlerde ne denli işlevli ve mühim olduğu gösterilmeye çalışılmıştır.