Захист права на життя працівника у сфері праці на державному (законодавчому рівні) - T. M. Yuzko (Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право)
Стаття присвячена проблемі захисту права на життя працівників у сфері праці на державному рівні, яка є одним із ключових аспектів забезпечення прав людини у сучасному суспільстві. Право на життя, закріплене в міжнародних актах, таких як Загальна декларація прав людини та Європейська соціальна хартія, і гарантоване Конституцією України, вимагає ефективної реалізації, особливо у сфері праці, де працівники щодня стикаються з потенційними загрозами. Основна увага у статті приділяється аналізу правових механізмів захисту права на життя працівників, ефективності державного (законодавчого) захисту за дотриманням норм охорони праці та проблемам, що виникають у цій сфері. Автор наголошує, що для забезпечення реалізації та захисту прав і свобод людини і громадянина, Конституція і законодавство України передбачають можливість здійснення громадянами певних дій, а також утворення системи органів держави, призначенням якої є допомога громадянам у реалізації і захисті їх прав.