TĖVŲ ŽINIOS IR ELGSENA, SUSIJUSI SU SALDŽIŲJŲ GĖRIMŲ POVEIKIU IKIMOKYKLINIO AMŽIAUS VAIKŲ DANTIMS - Rita Juchnevičienė; Eglė Zdanavičienė; Daiva Mačiulienė; Emilė Aglinskaitė (Mokslo Taikomieji Tyrimai Lietuvos Kolegijose)
Remiantis Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, viena iš dažniausių vaikų burnos ligų yra dantų ėduonis. Nors pastaruoju metu tėvams yra suteikiama daug informacijos apie mitybos įtaką ir žalingą angliavandenių poveikį vaikų dantims, vis tik atliekami tyrimai rodo, kad Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų dantų būklė yra prasta. Dantų ėduoniui išsivystyti įtakos turi daug faktorių, tačiau vienas iš svarbiausių yra cukraus vartojimas. Apie 30 proc. cukraus kiekio vaikai gauna gerdami saldintus, gazuotus gėrimus, vaisvandenius, sultis. Šiame kiekybiniame tyrime, naudojant internetinės apklausos metodą, buvo siekiama nustatyti tėvų žinias ir elgseną, susijusią su saldžiųjų gėrimų poveikiu ikimokyklinio amžiaus vaikų dantims. Klausimynas parengtas tyrimo autorių. Tyrimo metu taikyti aprašomosios statistikos duomenų analizės metodai. Rezultatai parodė, kad didžioji dalis respondentų nors ir žino apie neigiamą angliavandenių poveikį vaikų dantims, tačiau troškuliui malšinti renkasi saldžiuosius gėrimus. Taip pat nustatyta, kad visavalgystę propaguojantys respondentai dažniau vaikams duoda saldžiuosius gėrimus nei tie, kurie yra vegetarai, veganai ar žaliavalgiai. Apklaustieji, auginantys 3 ir daugiau vaikų, dažniau duoda gerti saldžiuosius gėrimus negu auginantieji vieną vaiką.