Tüketicilerin Moda ve Materyalizm Eğilimlerinin Kompulsif Satın Almaya Etkilerinin Belirlenmesine Yönelik Bir Araştırma - Aziz Öztürk; Havva Ulusoy (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi)
Günümüzde tüketiciler istek ve eğilimleri doğrultusunda bir seçim yapmaktadır. Değişimlerin artık küresel boyutlarda gerçekleşmesiyle tüketicilerin seçimleri moda çevresinde de önemli olmaktadır. Moda kavramı geniş çevreleri etkisi altına almakta ve modaya ne kadar uyum sağlandığı önemli bir konudur. Bu bağlamda bireyin yaşamında nesnelerin kazanılması ve bulundurulmasının göreceli önemini belirten materyalizm kavramı öne çıkmaktadır. Tüketiciler satın alma davranışlarında çeşitli kavramların etkisi bulunabilmektedir. Pazarlamacılar da tutundurma faaliyetlerini tüketicilerin eğilimlerini dikkate alarak gerçekleştirmektedir. Tüketimin bir biçimi olan kompulsif satın alma çerçevesinde oluşturulan bu çalışma dört bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde tüketici davranışları incelenmiştir. İkinci bölümde moda ve materyalizm konuları ele alınmıştır. Üçüncü bölümde kompulsif satın alma konusu incelenmiştir. Çalışmanın dördüncü bölümünde; tüketicilerin moda ve materyalizm eğilimlerinin kompulsif satın almaları üzerindeki etkilerini ölçmeye yönelik analizler yapılmıştır. Çalışma kapsamında Konya ilinde ikamet eden tüketicilere bir araştırma yapılarak elde edilen sonuçlar değerlendirilmiştir.