ANTİK YUNAN’DA RETORİK ALGISI - Kamil Kömürcü (Felsefe Dünyası)
Aristoteles’in Metafizik’teki ilk cümlesinden uyarlayarak söyleyecek olursak;her insan doğal olarak konuşmak ister. Konuşmaktan maksat bir kimseninkendini, yani düşüncelerini ifade etmesidir. Düşünce, kimi zaman karşıdakini bilgilendirmek,kimi zaman sorgulamak, kimi zaman kendini savunmak, bazen debir konuda karşıdakini ikna etmek için vb. saiklerle dile getirilir. Karşıdakini iknaetme amacıyla belirli kurallar çerçevesinde yapılan konuşmaya retorik denilir. Butarz konuşmanın kural ve kaideleri belirli bir zaman diliminden itibaren ortayaçıkmaya başlamıştır. Söz konusu dönemin, Antik Yunan devri olduğu kabul edilir.Bu açıdan Antik Yunan’daki retorik algısı, bu sanatın mahiyetini ve geçirdiğitarihsel süreci anlama açısından bir hayli önemlidir. Bu süreçte Sofistler, Sokrates,Platon ve Aristoteles retorik algının oluşmasında rol almış en etkin isimlerdir.Bu çalışmada sırasıyla bu aktörlerin, retoriğe ilişkin algılama biçimleri özetolarak ortaya konulmaya çalışılmıştır.