Formy współpracy z rodziną jako wyraz relacji żłobka z mikrosystemem rodzinnym w ocenie przedstawicieli żłobków lubelskich - Ewelina Świdrak (Facta Simonidis)
W teorii Bronfenbrennera relacja między mikrosystemami zakłada osiągnięcie wspólnych celów oraz wspólne działanie instytucji i rodziny. Celem badań było ukazanie relacji między żłobkiem a rodziną dziecka na podstawie form współpracy w świetle teorii ekologicznej. Przeprowadzono 8 wywiadów skategoryzowanych o charakterze jawnym z przedstawicielami żłobków lubelskich. Z badań wynika, że najbardziej cenionymi i skutecznymi formami współpracy są: codzienne kontakty w celu wzajemnej informacji o zachowaniu dziecka oraz udział rodziców w adaptacji dziecka do placówki. Formy współpracy odzwierciedlające relację interpersonalną (rodzic – opiekunka – dziecko) oceniono jako ważniejsze niż te grupowe (rodzina – żłobek – grupa dzieci). Różnorodność form współpracy żłobka z rodzicami świadczy o jego otwartości na rodzinę, a cele współpracy skupiają się nie tylko na wymianie bieżącej informacji, ale także na budowaniu więzi i wspólnoty dzieci, rodziców i personelu.