Üniversite Öğrencilerinin Bilgi Okuryazarlık ÖzYeterlik Algısının Karar Ağacı Analizi ile İncelenmesi - Bahar BARAN; Fiğen ATA (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi)
Bu araştırmada, üniversite öğrencilerinin bilgi okuryazarlığı öz-yeterlik algısını; Vikipedi kullanma becerisi, Facebook kullanma becerisi, sınıf seviyesi, cinsiyet, yabancı dil düzeyi ve haftalık Internet kullanım süresine göre sınıflama ve karar ağacı analizi ile incelemek amaçlanmıştır. Amaçlı örnekleme yöntemi kullanılarak Dokuz Eylül Üniversitesinin 11 fakültesinden 2776 öğrenciye ulaşılmıştır. Anketin birinci kısmında katılımcılara Vikipedi ve Facebook kullanma becerileri, sınıf seviyeleri, cinsiyetleri, yabancı dil düzeyleri ve haftalık Internet kullanım süreleri sorulmuştur. Anket formunun ikinci kısmında ise bilgi okuryazarlığı öz-yeterlik algısını ölçmek için Bilgi okuryazarlığı Öz-yeterlik Algısı ölçeği kullanılmıştır. Facebook ve Vikipedi becerileri bilgi okuryazarlığı öz-yeterlik algısı ile birinci düzeyde ilişkili çıkmıştır. Örneklemin %16.4’ünü oluşturan ileri derecede Vikipedi kullanma becerisine sahip bayan öğrenciler en yüksek bilgi okuryazarlığı öz-yeterlik algı düzeyine sahip öğrencilerdir.