SEYYİD BURHÂNEDDÎN MUHAKKİK-İ TİRMİZÎ’DE AHLAKÎ ARINMA - Ender Büyüközkara (Akademik İncelemeler Dergisi)
Çalışmanın konusunu SeyyidBurhaneddin’de ahlakî arınmanın incelenmesi teşkil etmektedir. İnceleme üçtemel soru çerçevesinde yürütülür. İlk soru, kirlerin neler olduğu ve nelerinbu kirlerden arındırılması gerektiğine yöneliktir. Bu bağlamda SeyyidBurhaneddin’in beden, dünya, nefs, gönül, can, ruh vb. hususlarla alakalıgörüşleri ele alınmaktadır. Diğer bir soru ise söz konusu arınmanın nasılgerçekleştirileceğine ilişkindir ki Seyyid Burhaneddin’in mücahede, riyazat,söz, bilgi gibi kavramlara dair görüşleri doğrultusunda bir yanıt verilmeyeçalışılır. Arınmanın ve buna binaen yetkinleşmenin sonucu kişinin ulaşacağımertebe ne olacaktır? Son olarak da bu soru çerçevesinde Seyyid Burhaneddin’indüşüncelerinin değerlendirilmesine çalışılmakta ve insanın beka ve ebediyetekavuşması ve namütenahi bir biçimde Allah’ta seyredişi ele alınmaktadır.