KOPENHAG OKULU’NUN TOPLUMSAL GÜVENLİK KURAMI ÇERÇEVESİNDE TÜRKİYE’DEKİ PANDEMİ SÜRECİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ - Aynur Sena Karaman; Levent Yiğittepe (Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi)
Amaç – COVID-19, bir virüsün neden olduğu bir hastalıktır. “Koronavirüs Pandemi” süreci, çıktığı ilk günden günümüze kadar küresel sistemi etkilemiş ve etkilemeye devam etmektedir. Bu kapsamda, toplumsal güvenlik çerçevesinde küresel bir sorun haline gelen bu süreç, devletlerarası güvenlik sorununu da beraberinde getirmiştir. Küresel temelde bir güvenlik tehditti oluşturan Koronavirüs pandemi süreci, sağlıktan ekonomiye her sektörü derinden etkilemiştir. Bu bağlamda, makalede devletlerin Koronavirüs pandemi sürecindeki etkileri ve Türkiye özelinde yaşanılanlar ele alınmış olup, sonrasında nasıl bir dünya düzeninin oluşacağına yönelik analizlere yer verilmiştir. Yöntem – Bu çalışmada, daha önce yayınlanmış kaynaklardan ve güncel yayınlardan istifade edilmiştir. İlk olarak, mevcut literatür incelenmiş ve istatistiksel veriler analiz edilmiştir. Bulgular– Çalışmanın sonucu olarak, Türkiye’nin Covid-19 sürecinde toplumsal güvenliğini sağlamada diğer ülkelere göre daha başarılı olduğu görülmüştür. Sonuç – Türkiye’nin Covid-19 pandemi sürecinde sağlık alanında kendine yetebilirlik anlamında uluslararası sistemdeki pek çok devlete nazaran daha yeterli olduğu görülmüştür.