SOLDERE HAVZASININ JEOMORFOLOJİK ÖZELLİKLERİNE MORFOMETRİK YAKLAŞIM: JEOMORFİK İNDİSLER İLE BİR UYGULAMA - A. Evren Erginal; İsa Cürebal (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Soldere Havzasında drenaj kuruluşu ve gelişimi kaya direnci faktörü ve tektonik denetimlidir. Drenaj kuruluşunun ilk safhasında Kuzey Anadolu Fayı’nın Bursa-Ulubat kolu havzanın açıldığıplatonun güneye doğru çarpılmasına yol açmışve bu çarpılmıştopografya üzerinde eğime konsekant ilk drenaj kuruluşu gerçekleşmiştir. Soldere’nin vadi yeri seçiminde KD-GB yönlü Soldere Fayırol oynamıştır. Havzanın orta kesiminde izlenen D-B yönlü bir başka fay Soldere’nin Karakaya Formasyonu üzerinde gençleşmesine yol açmıştır. Morfometrik veriler arazi gözlemleri ile deneştirildiğinde Soldere’nin kanal morfolojisi ile havza gelişiminin tektonik ile ilişkili olduklarınıgöstermektedir.