Primjena dinamičkog programiranja u optimizaciji pouzdanosti tehničkih materijalnih sredstava (sistema) - Stjepan Crnić; Željko Čikvar (Vojnotehnički Glasnik)
Zahtjev za povećanjem pouzdanosti sistema, koji se uvijek postavlja u praksi, posebno dolazi do izražaja kada su u pitanju TMS. Pouzdanost se nastoji povećati primjenom novih tehnologija pri izradi sastavnih dijelova, novim konstrukcijskim rješenjima TMS, te korišćenjem metode rezerviranja. Međutim, sve to iziskuje dodatna novčana ulaganja i poskupljuje TMS, pa se stoga uvijek traži određeni kompromis. U ovom radu je analizirana 'hladna rezerva', iz teorije rezerviranja, kao moguće rješenje za povećanje pouzdanosti TMS (sistema) i posebno primjene metode dinamičkog programiranja za određivanje asortimana i količine rezervnih dijelova u 'hladnoj rezervi'. Problem je opisan i definisan, data je teoretska postavka njegovog rješenja metodom dinamičkog programiranja i matematički model rješenja. Na osnovu toga je napravljen algoritam i program koji za zadata novčana ulaganja i jedinačne cijene rezervnih dijelova proračunava asortiman i količinu rezervnih dijelova u 'hladnoj rezervi' za svaki sastavni dio TMS, uz uslov da pouzdanost TMS bude maksimalna. Program je provjeren na više primjera, no rezultati provjere u ovom radu nisu dati zbog svoje obimnosti. Na osnovu tih rezultata može se zaključiti da se metoda dinamičkog programiranja može veoma efikasno primijeniti u rješavanju navedenog problema, Osim toga, metoda je i veoma pogodna za postavljanje na računar.