TELEVİZYON YAPIMLARINDA EKİP ÇALIŞMASININ ONEMI: YÖNETMEN-KAMERA GRUBU İLETİŞİMİ - Mediha Sağlık Terlemez (Selçuk İletişim)
Televizyonda program yapımı, çok sayıda uzmanın birlikte çalıştığı karmaşık bir süreçtir. Bilgi ve teknik donanımı tam bir ekiple çalışılsa bile; bir programın başarısı bu sürecin aksaksız işlemesine, sürecin aksaksız işlemesi ise, ekip içindeki etkin iletişime bağlıdır. Ekibin yönetiminden ve programdan sorumlu kişi olarak yönetmenin, programı görselleştirme aşamasında yoğun olarak çalıştığı kişiler kamera grubunda yer alan kişilerdir. Bunlar; görüntü yönetmeni, kamera operatörleri ve kamera asistanlarıdır. Başarılı bir program için, yönetmen ve kamera grubu; yapım öncesi, yapım ve yapım sonrasında, yani yapımın her aşamasında birlikte çalışmak durumundadır. Tüm aşamalarda yönetmen, kamera grubuyla etkili iletişim kurmanın yollarını bilmeli ve uygulamalıdır.