УДОСКОНАЛЕННЯ СИСТЕМИ ПРОТИДІЇ НЕЛЕГАЛЬНИМ ФІНАНСОВИМ ОПЕРАЦІЯМ ІЗ ПЛАТІЖНИМИ КАРТКАМИ - Вікторія Боженко; Анастасія Кільдей; Гліб Лєонов (Соціально-економічні відносини в цифровому суспільстві)
Стаття узагальнює аргументи та контраргументи в межах наукової дискусії з питання взаємозв’язку між кібершахрайством та фінансовими злочинами. Основною метою проведеного дослідження є вдосконалення системи протидії нелегальним фінансовим операціям із використанням платіжних карток. Актуальність вирішення даної наукової проблеми обумовлена тим, що збільшення розрахунків у мережі Інтернет, нарощення обсягів безготівкових розрахунків із використанням банківських платіжних карток створюють умови для появи різноманітних форм шахрайства, що потребують правового регулювання та визначення можливих шляхів боротьби з такими злочинами. У процесі дослідження було виявлено, що на ступінь шахрайства прямо впливають такі чинники: низький рівень цифрової та фінансової грамотності; відсутність стандартизованої системи аутентифікації клієнтів; великий об’єм даних про фінансове становище, діяльність клієнтів; відносно низька ефективність системи контролю за інформаційною безпекою банків. За результатами аналізу сучасного становища та тенденцій у фінансовому секторі були виокремлені такі підсистеми, що складають загальну систему протидії шахрайству з банківськими платежами, як: управління банківською діяльністю (функціональна підсистема), управління інформаційно-комунікаційними технологіями (технологічна підсистема), нормативно-правове забезпечення (законодавча підсистема) і підвищення рівня цифрової та фінансової грамотності споживачів фінансових послуг (освітня підсистема). Результати дослідження мають практичну цінність для менеджменту фінансових установ для вдосконалення системи протидії нелегальним фінансовим операціям із використанням платіжних карток, а саме: створення окремих органів аналізу та регулювання шахрайства в банківському секторі, посилення відповідальності за скоєння шахрайства на законодавчому рівні, установлення єдиного стандарту системи аутентифікації для клієнтів, розвиток системи відкритого банкінгу.