Propaganda ve Emperyalizmin Kültürel Boyutu: Baby TV “Mini Matinee” Örneği - Feyza Ünlü Dalaylı (Medya ve Kültür)
Batı tahakkümü kendisini bütün kültürlerde göstermektedir. Medya bu durumu Batılı ülkeler için kolaylaştırmaktadır. Gelişen teknolojilerin sonucunda yeni medya araçları çıkmış olsa da televizyon hala önemini korumaya devam etmektedir. Özellikle bebek ve çocukların çizgi film izlemek amacıyla çok fazla televizyon izlediklerini söylemek mümkündür. Bu yaşlarda zihinleri açık olan çocuklar izledikleri ve gördükleri her şeyden çok daha kolay etkilenmektedir. Böylece çocuklarda büyüdüklerinde pek çok olası kültürel çatışma ve problem görülebilmektedir. Kültürel emperyalizm, medya emperyalizmi ve propaganda kavramlarının ele alındığı bu araştırmada, Türkiye’de son dönemde çok daha popüler hale gelmiş Amerikan bebek kanalı Baby TV’de yayınlanan Kızılderili ve Amerikalılar çizgi filminin analiz edilmesi amaçlanmaktadır. Türkçe dublajlı yayın yapan Baby TV kanalı ilk bakışta bir Türk çizgi film kanalı gibi görünse de Amerikan kültürü ve değerlerini aşılayan çizgi film içeriklerine sahiptir. Bu çalışmada Van Dijk’in söylem analizi yöntemi kullanılarak belirlenmiş olan çizgi film analiz edilmiştir. Araştırmanın sonucunda, ele alınan çizgi filmde gerçekliğin çarpıtıldığı sonucuna ulaşılmıştır.