PROBLEMATIKA ZAŠTITE OKOLIŠA U BAKRU PRILIKOM OSNIVANJA KOKSARE U PRVOJ POLOVICI 70-IH GODINA 20. STOLJEĆA - Bruno Raguž (Senjski Zbornik)
Rad se bavi problematikom Koksare Bakar, ali i cijeloga područja Bakra, neposredno prije puštanja novoga postrojenja u pogon prvoj polovici 70-ih godina 20. st. U radu se donose novi podatci koji imaju za cilj prikazati zagađenja Bakarskog zaljeva u predmetnom periodu, osvrćući se na sve glavne oblike zagađenja. Ovim radom se također daje i prikaz najvažnijih mjera zaštite okoliša što ih je Koksara trebala poduzeti te se zajedno s njima prezentiraju i najvažnija istraživanja na predmetnome području. Na kraju, rad nudi argumente i za propitivanje učestalog stava da je Koksara glavni uzročnik zagađenja Bakra i njegove okolice.