ASABİYET VE KARDEŞLİK: TİKEL-TÜMEL İLİŞKİSİ? - H. Fırat Şenol (Felsefe Dünyası)
Bu yazıda, İbn Haldun’un Mukaddime’de daha çok siyasi içerikli bir kavramolarak kullandığı, insanların toplum halinde yaşaması olgusunu temellendirmektesıklıkla başvurduğu ve soy ve neden asabiyeti olarak iki kategorideincelediği asabiyet kavramıyla, 18. yüzyıldaki Aydınlanma düşüncesinin evrenselleştirdiğikardeşlik kavramının bağlantılı görülüp görülemeyeceği ve asabiyetintikel, kardeşliğin ise tümel boyutları olduğu varsayıldığında, aralarındabir tikel-tümel ilişkisi kurulup kurulamayacağı sorularına yanıt aranmaktadır.Siyasi içerik ve erekleri bakımından, ilk bakışta bu iki kavramı karşılaştırmakiçin uygun bir zemin bulunduğu düşünülebilse de, bu iki kavramın ortayaçıktıkları çağlar ve düşünürlerin temel kaygıları daha dikkatlice incelendiğinde,asabiyet ve kardeşlik kavramları arasında tikel-tümel ilişkisi kurmanın da,neden asabiyetini kardeşlikle denk görmenin de, oldukça zorlamacı girişimlerolduğu görülecektir.