Recenzja: Geschichte der Oberlausitz. Herrschaft, Gesellschaft und Kultur vom Mittelalter bis zum Ende des 20. Jahrhunderts, wyd. Joachim Bah lcke, Leipziger Universitätsverlag 2001. - Kazimierz Orzechowski (Czasopismo Prawno-Historyczne)
Jedna z najnowszych publikacji Lipskiego Uniwersytetu: Historia Górnych Łużyc. Władza, społeczeństwo i kultura od średniowiecza do końca XX wieku, jest pozycją pożyteczną i bardzo interesującą, nie tylko faktograficznie i poznawczo, ale również od strony konstrukcyjnej i teoretyczno-historycznej. Jest to dzieło zbiorowe pod naukową redakcją i przy autorskim współudziale Joachima Bahlcke, doświadczonego badacza dziejów Europy środkowowschodniej, zwłaszcza Czech i Śląska, politycznych, społecznych i ustrojowych.