BRUSELLOZDA OSTEOARTİKÜLER TUTULUMU OLAN HASTALARIN DEĞERLENDİRİLMESİ - Nurten Nur Aydın; Murat Aydın (Ankem Dergisi)
Bruselloz, ülkemizde önemini koruyan bir zoonozdur. Bu çalışmada bruselloz tanılı hastaların klinik ve laboratuvar bulgularının değerlendirilmesi, osteoartiküler tutulumu olan ve olmayan hastaların karşılaştırılması amaçlanmıştır. Çalışmaya 1 Ocak 2020 1 Haziran 2022 tarihleri arasında hastanemiz Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü’nde bruselloz tanısı alan 350 hasta dahil edildi. Bruselloz tanısında klinik belirti ve bulguları olan hastalarda Rose Bengal testi ve Brucella standart tüp aglütinasyon testi (≥1/160) kullanıldı. Osteoartiküler sistem tutulumu olup olmamasına göre hastalar iki gruba ayrıldı. Osteoartiküler sistem tutulumu fizik muayene ve radyolojik görüntülemelere göre belirlendi. Çalışmaya dahil edilen 350 hastanın 115'inde (%32.9) osteoartiküler tutulum tespit edildi. En sık osteoartiküler tutulum olarak sakroileit saptandı (%18). Sakroileiti takiben spondilodiskit (%13.4), epidural apse (%4.9) ve periferik artrit (%3.4) görüldü. Osteoartiküler tutulumu olan hastalar yaş ortalaması 50.8±14.1 olup, tutulum olmayan hastalara göre daha yüksekti (p<0.001). Bel ağrısı ve kalça ağrısı da osteoartiküler tutulumu olan hastalarda daha sık gözlendi (sırasıyla p<0.001, p=0.003). Laboratuvar parametrelerinden lökopeni (<4000/mL) ve trombositopeni (150000/mL), osteoartiküler tutulum olmayan hastalarda daha sık görüldü (sırasıyla p=0.035, p=0.049). Osteoartiküler tutulumu olan olgulara en az üç ay medikal tedavi verildi. Bu bulgular, brusellozun osteoartiküler komplikasyonlarının yönetimi ve tedavisi açısından klinisyenlere kılavuzluk etmektedir. Bölgemizde endemik olan bu hastalık için özellikle bel ve kalça ağrısı olan hastalarda osteoartiküler bruselloz ayırıcı tanıda akla gelmelidir.