Fogden, kvinnen og taterungen. Omstreifermotivet i Ibsens Brand - Ellen Rees (Edda)
Sammendrag Artikkelen undersøker Henrik Ibsens bruk av romanifolket som motiv i lesedramaet Brand. Gjennom en nærlesning av scenene hvor omstreifere står i fokus, utvikler artikkelen et mer nyansert syn på «Taterungen» Gerd og vurderer hvorvidt Brand gjenspeiler eller motarbeider den offentlige diskursen om romanifolket i perioden. Brand leses i lys av Eilert Sundts Beretning om Fante- eller Landstrygerfolket i Norge, en rapport fra 1850 som reflekterer en økende offentlig interesse for de reisende. Analysen kaster nytt lys over det symbolske søskenforholdet mellom Gerd og Brand, og viser hvordan Ibsen overfører egenskaper assosiert med taterne til Brand.