Sürdürülebilir Alan Kullanım Planlamasında Alan Kullanım Tiplerine Ait Önceliklerin Simos Prosedürü ve ELECTRE 1 Yöntemi ile Belirlenmesi - Nevin Akpınar (Journal of Agricultural Sciences)
Doğal ve kültürel kaynaklar ı n hatal ı kullan ı mı ndan kaynaklanan ekolojik, ekonomik ve sosyal sorunlar, gerek kentsel gerekse k ı rsal alanlarda yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilemeyi sürdürmektedir. Bu problemlerin küresel, bölgesel ve yerel ölçekte çözümünde, sürdürülebilir alan kullan ı m planlamas ı etkin bir araç olarak kabul edilebilir. Sürdürülebilir alan kullan ı m planlamas ı kapsamı nda, ekolojik, ekonomik, sosyal verileri ve planlama hedeflerini birlikte değerlendirebilmek, çok kriterli karar verme yöntemleri ile mümkündür. Bu çal ışmada; sürdürülebilir alan kullan ı m planlamas ı sürecinde alan kullan ı m tiplerine ait önceliklerin belirlenmesi için ELECTRE I olarak bilinen çok kriterli karar verme yöntemi kullan ı lmıştı r. Bu yönteme ek olarak, kriterlere a ğı rl ı k tayin edilmesinde ise Simos prosedüründen yararlan ı lmışt ı r. Çal ışma kapsamı nda sekiz alan kullan ı m tipi, onbeş kriter kullan ı larak değerlendirilmiş ve seçenekler üstünlüklerine göre s ı ralanmıştı r. Ad ı yaman Ziyaret Çay ı Havzas ı nda gerçekleştirilen bu örnek çal ışmada; alan için en uygun alan kullan ı m tipleri, tar ı msal ormanc ı l ı k ve tarı msal rekreasyon olarak belirlenmi ştir. Sonuç olarak; ELECTRE 1 yönteminin alan kullan ı m tiplerinin önceliklerinin belirlenmesinin yan ı sı ra çeşitli peyzaj planlama ve değerlendirme çal ışmaları nda da kullan ı labilecek uygun bir yöntem oldu ğ u saptanm ışt ı r.