Doksanüç Muhaceretinde Gümülcine - Emine Gümüşsoy (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
93 Harbi olarak nitelenen 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşıbüyük kayıpların yanısıra önemli bir göç sorununu da beraberinde getirmiştir. Rus ilerleyişi ve istilâsıkarşısında binlerce insan yerini yurdunu bırakarak göç etmek zorunda kalmışbu da yeni bir felâkete yol açmıştır. Açlık, soğuk ve hastalık gibi faktörler sefaletin boyutlarınıiyice arttırmıştır. Rus ve Bulgar saldırılarının halen devam ettiği bu ortamda OsmanlıDevleti elindeki sınırlıimkânlarla muhacirlere destek olmaya çalışmıştır. Ekmek, giysi gibi temel ihtiyaçlardan bile yoksun olan bu insanların her şeyden önce hayatta kalabilmeleri için yardımlar yapılmıştır. Çalışmamıza konu olan Gümülcine de, bu dönemde muhacirlerin sığındıklarıgeçici iskân bölgelerinden birisi olmuştur. Burada muhacirlerin temel ihtiyaçlarıkarşılanmaya çalışılırken hastane, yetimhane gibi ihtiyaç duyulan bazıdüzenlemeler de yapılmıştır. Ancak sayının çokluğu, salgın hastalıklar, mevsim şartlarıve yokluk gibi faktörler onlarıfazlasıyla etkilemişve kalıcıçare olarak iskân sorunlarınıçözmek için yeni yollar aranmaya başlanmıştır.