ارزیابی کتاب آموزشی DaF kompakt A1-B1 از منظر آموزش مهارت بینافرهنگی از طریق مهارت خواندن، انواع متون خواندنی و تمرینات خوانش متن - ارغوان استاد حسین خیاط; محمدرضا دوستی زاده (پژوهش‌های زبان‌شناختی در زبان‌های خارجی)
پژوهش حاضر با هدف بررسی ابعاد آموزش مهارت بینافرهنگی در کتبِ آموزشیِ زبانِ آلمانی به‌عنوان زبان بیگانه، به شیوة توصیفی-تحلیلی و با استفاده از سؤالات ارزیابی کتب آموزشی، به ارزیابی DaF kompakt A1-B1 پرداخته ‌است. بر مبنای رویکرد بینافرهنگی، آموزش مهارت بینافرهنگی از یکسو با پرداختن به فرهنگ مبدأ و مقصد، و از سویی دیگر با آموزشِ درک و دریافت مبتنی بر آموزش مهارت خواندن میسر می‌گردد. بر این اساس، به‌کارگیری انواع متونِ خواندنی و آموزش انواع خوانشِ متن، جایگاه ویژه‌ای در کتبِ آموزشیِ بینافرهنگی می‌یابد. جهت واکاوی ابعاد این مسئله در تحقیق حاضر، پس از توصیف کلی کتابِ آموزشی به کمک سؤالات فونک (1998)، ابتدا مهارت بینافرهنگی با استفاده از شش پرسش‌ تدوین شده توسط نویسندگان بر‌مبنای بولتِن (2007) و بریل (2005) ارزیابی گردید. سپس به‌دلیل نبود مجموعه سؤالاتی مدون در حوزة ارزیابیِ کتبِ آموزشیِ زبانِ آلمانی، برای بررسی بازتاب مهارت بینافرهنگی در مهارت خواندن، انواع متون خواندنی و تمرینات خوانش متن، این مهم با کمک سه سؤال پیشنهادی مؤلفان بررسی گشت. نتایج ارزیابیِ کتاب آموزشی، مؤید بازتاب مهارت بینافرهنگی در مهارت خواندن بود و نشان داد، مهارت بینافرهنگی در DaF kompakt A1-B1 نه تنها از طریق جنبه‌های محتوایی متون و تمرینات مقایسة فرهنگ مبدأ و مقصد، بلکه از طریق آموزش مهارت خواندن، ارائة انواع متونِ خواندنی و تمرینات خوانشِ متن آموزش داده می‌شود. در پایان، نظر به نقش کلیدی مهارت خواندن، انواع متون خواندنی و انواع خوانش متن در آموزش مهارت بینافرهنگی، استفاده از سه سؤال پیشنهادی در مجموعه سؤالاتِ مدونِ ارزیابیِ مهارت بینافرهنگی، پیشنهاد ‌گردید.