LOBUL VENEI AZYGOS CU DEBUT ÎN CONTEXT DE ASPIRAȚIE DE CORP STRĂIN ÎN CĂILE RESPIRATORII LA COPIL - Светлана ЩУКА; Яна КОРОПЕРЧАНУ; Родика СЕЛЬВЕСТРУ; Жана БЕРНИК; Victor РАШКОВ; Ева ГУДУМАК (Buletinul Academiei de Ştiinţe a Moldovei: Ştiinţe Medicale)
Lobul venei azygos este o anomalie anatomică rară, întâlnită la 0,2-1,2% din populație, formată în timpul dezvoltării fetale din cauza traiectoriei anormale a venei, fiind localizată la apex sau la limita lobului superior pe dreapta a hemitoacelui. Prevalența variază în funcție de metoda de diagnostic: între 0,4% în radiografiile toracice și până la 1,2% în tomografiile computerizate pulmonare de înaltă rezoluție. Lobul venei azygos poate imita diverse condiții patologice, ceea ce poate duce la erori de diagnostic și tratamente nepotrivite. În absența complicațiilor lobul azygos nu necesită tratament specific. Tratamentul se bazează pe tratarea infecțiilor ghidate microbiologic și terapie suportivă în cazuri ușoare.În lucrare este prezentat cazul clinic a unui copil cu lobul venei azygos , care a debutat clinic în contextul unei aspirații de corp străin în căile respiratorii.