Uticaj aerozagađenja na gustinu stoma ispitivanih vrsta divljeg kestena (Aesculus hippocastanum L.) i pajasena (Ailanthus altissima (Mill. Swingle)) u uslovima Banjaluke - Rodoljub Oljača; Zorana Hrkić; Dejan Lukić (Glasnik Šumarskog Fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci)
Cilj rada je da se utvrdi uticaj aerozagađenja kod ispitivanih drvenastih vrsta kestena i pajasena na gustinu stoma u ispitivanim uslovima aerozagađenja grada Banjaluka. Ispitivane su dvije lokacije različitih aerozagađenja i to: prva lokacija je Studetnski kampus, gdje je aerozagađenje minimalno ili ga uopšte nema; druga lokacija je Zapadni tranzit, gdje je zagađenje veliko zbog velikog broja automobila koji prolaze Zapadnim tranzitom. Stepen aerozagađenja između ove dvije lokacije je veoma izražen, a cilj istraživanja je upravo to, da se vidi kako navedene lokacije, koje imaju različite uslove za život ispitivanih vrsta drvenastih biljaka, utiču na fiziološke procese kao što su transpiracija i fotosinteza.